(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
This paper documents field research findings on the Mongolian longsong tradition (urtyn duu) conducted in China’s Qinghai Province. The study employed a mixed-methods approach combining thematic interviews on historical origins, instrumental accompaniment patterns, geographical distribution, and performative characteristics, with direct observation of ritual practices and systematic collection of 170 transcribed melodies alongside 15 audiovisual recordings. Through analyzing genre-specific transmission patterns and examining performance contexts within natural environments and wedding rituals, this investigation establishes an empirical framework for assessing the current preservation status of this UNESCO-designated intangible cultural heritage. Дээд монголын уртын дуунд хийсэн хээрийн судалгааны үр дүн Хураангуй: Энэхүү өгүүлэлд БНХАУ-ын Хөхнуур мужид Дээд монголын уртын дуунд хийсэн хээрийн судалгааны үр дүнг танилцуулж байна. Уг судалгааг хийхдээ, Дээд монгол уртын дууны үүсэл гарал, хавсрах хөгжимдүүр, тархац, зан үйл, онцлог, төрөл зүйлтэй холбогдох асуулгыг боловсруулан ярилцлага болон хээрийн судалгаа, цуглуулах, баримтжуулах, нэгтгэн дүгнэх зэрэг аргыг тус тус ашигласан. Судалгааны үр дүнд 170 гаруй уртын дууны эгшиг тэмдэглээ, 15 аудио болон дүрс бичлэгийг цуглуулан авч, Дээд монгол уртын дууны тархцын байдлыг төрөл зүйлд тулгуурлан тодруулж, уртын дуу зан үйлийн холбогдлыг дуулагдаж буй орчин, найр хуримын дэгтэй холбон авч үзэж, өнөөгийн оршин тогтож буй байдлыг тодорхойлох оролдлогыг хийлээ. Түлхүүр үгс: Дээд монгол, урт дуу, хээрийн судалгаа, төрөл зүйл, тархац