(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
Researchers have interpreted the historical development of Mongolian museums by various periods, considering factors such as history, collection, preservation, methodology, functions, and evolution. Based on museum policies and legal frameworks, and through the lens of museological theory and principles, this study categorizes and assesses the development of Mongolian museums. The evaluation employs the PRCE model— Preservation, Research, Communication, and Education-to analyze museum development. Монголын музейн хөгжлийг үечлэн үнэлэх нь Хураангуй: Судлаачид монголын музейн түүхийг музейн үүсэл, сан хөмрөгийн бүрдүүлэлт, арга зүй, судалгааны чиг үүрэг, хөгжил зэргийг харгалзан олон янзаар үечлэн тайлбарласан байдаг. Музейн талаарх бодлогын баримт бичиг, эрх зүйд үндэслэж, судлаачдын дурдсан судалгааны үр дүнг харгалзан музейн судлалын онол, үзэл баримтлалын үүднээс монголын музейн хөгжлийг үечилж, үнэлэн дүгнэсэн. Ингэхдээ сан хөмрөгийн бүрдүүлэлт, судалгаа, харилцаа, боловсрол буюу ССХБ-ын дөрвөлөөр шалгуур үзүүлэлт болгон музейн хөгжлийг тайлбарлав. Түлхүүр үгс: музейн талаарх бодлого, чиг үүрэг, сан хөмрөгийн бүрдүүлэлт, судалгаа, харилцаа, боловсрол