(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
This study reports the results of field study and experiments that are part of the modern training of Mongolian music. The main goal is to observe the process and clarify the impact of field study and categorizes and documents the sequence and process of exercises carried out under the guidance of B.Odsuren during the field training sessions, providing a detailed analysis of the pedagogical approaches within. To achieve this, we conducted direct observations of the field practice sessions involving bachelor and master level students enrolled in the “National Folk Art” program at the Mongolian National University of Arts and Culture. The field practice is an annual event held every August, spanning 7-10 days, at the university’s training base, “Egshiglen” eco-camp. The main focus of observation and research is the sequence of the process of taking harmonic lessons in natural conditions according to the weather and the teachers’ guidance methods. In this study, we preferred to use “khöömii” as written in the “Regulated Dictionary of Mongolian Spelling Grammar” issued by the State Language Council of Mongolia. Based on observations and research findings, a SWOT analysis was conducted to identify the strengths and weaknesses of field practice courses, as well as to highlight challenges encountered during training exercises. Recommendations and conclusions were formulated to address these issues and propose areas for improvement in the future. “Үндэсний язгуур урлаг” хөтөлбөрийн хээрийн дадлагын дасгал сургуулилтын үйл явцад хийсэн шинжилгээ Хураангуй: Уг судалгааг бид монгол хөөмийн орчин цагийн мэргэжлийн сургалтын нэгэн бүрдэл болох хээрийн дадлага түүний үйл явц, дарааллыг тодруулах, тухайн орчинд хийгдэж буй дасгал сургуулилтыг үр дүн, ач холбогдлоор ангилан төрөлжүүлэх зорилгын хүрээнд гүйцэтгэв. Үүний тул Монгол Улсын Соёл урлагийн их сургуулийн “Эгшиглэн” эко зусланд зохион байгуулагдсан “Үндэсний язгуур урлаг” хөтөлбөрийн 2023, 2024 оны 2 удаагийн хээрийн дадлагын явцад ажиглалт хийв. Тодруулах гол асуудал нь дасгал сургуулилтын дараалалд учир шалтгаан байгаа эсэх, мөн тухайн дасгалыг гүйцэтгэх орчин, газар зүйн байршил, биеийн байрлал зэрэг нь хоорондоо хэрхэн хамааралтайг тодруулах явдал байв. Бид 2023 оны дадлагаар дасгал сургуулилтын үйл явцыг ерөнхий байдлаар ажигласан бол 2024 оны дадлагаар дасгал бүрийг ямар хугацаанд, ямар давтамжтай хийж буйг нарийвчлан ажиглах, зарим дасгалуудад хэмжилт хийх байдлаар судалгааны өгөгдөл мэдээллийг цуглуулав. Мэдээллийн үнэн зөв байдлыг багш, суралцагчийн фокус бүлгийн ярилцлагаар баримтжуулав. Ажиглалт, судалгааны үр дүнд SWOT шинжилгээ хийж, хээрийн дадлагын хичээл сургалтын давуу болон сул талыг тодорхойлж, дасгал сургуулилтын үйл явцад тулгарч буй асуудлыг тодруулах, цаашид сайжруулах тал дээр санал дүгнэлт гаргаж мэдээлэв. Түлхүүр үгс: хөөмий, сургалтын арга, СВОТ шинжилгээ, хээрийн дадлага