(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
Postage stamps are used in postal services, serve as a means of payment, and are unique symbols that reflect the culture, art, and history of a country. They are important elements of art, design, and communication, depicting a nation’s artistic style, historical events, natural beauty, and cultural heritage while being distributed to the public. Additionally, stamps act as a medium for communication between countries and the exchange of information in accordance with international standards. Beyond their cultural and artistic significance, postage stamps play a crucial role in expressing state policies, social trends, and economic development. The visual expression of stamps is a form of graphic design. In this research, we aim to explore the traditional styles, thematic content, and design characteristics of Mongolian stamps through observation, comparison, and semiotic analysis. This article was written to highlight the unique content and visual features of Mongolian postage stamps. Монгол шуудангийн маркийн дүрслэл, агуулгын хөгжлийн судалгаа Хураангуй: Шуудангийн марк нь шуудангийн үйлчилгээнд ашиглагддаг, тодорхой үнэ цэнээр баталгаажсан төлбөрийн хэрэгсэл болохоос гадна тухайн улсын соёл, урлаг, түүхийг харуулсан өвөрмөц бэлгэ тэмдэг болдог. Марк нь тухайн улсын үндэсний урлагийн хэв маяг, түүхэн үйл явдал, байгалийн үзэсгэлэнт газрууд болон соёлын өвийг дүрслэн гаргаж, олон нийтэд түгээдэг урлаг, дизайн, мэдээллийн чухал элемент юм. Түүнчлэн, улс хоорондын харилцаа холбоо, олон улсын стандартын дагуу харилцан мэдээлэл солилцох хэрэгсэл болж өгдөг. Соёл, урлагийн ач холбогдлоос гадна тухайн улс орны төрийн бодлого, нийгмийн чиг хандлага, эдийн засгийн хөгжлийг илэрхийлэх чухал үүрэгтэй юм. Маркийн дүрслэл илэрхийлэмж нь график дизайны үйл ажиллагаа бөгөөд уг судалгааны ажлаараа маркийг хэрэглэгдэхүүн болгон авч үзэн, монгол маркийн уламжлалт хэв маяг, сэдэвчилсэн агуулга, түүний хэлбэр дүрслэлийн онцлогийг ажиглалт, харьцуулалт, семиотикийн аргаар илрүүлэхийг зорилоо. Монгол марк нь агуулга болон дүрслэлийн өвөрмөц шинжүүдийг агуулж байдаг тул онцгой ач холбогдолтой гэж үзэн энэхүү өгүүллээ бичлээ. Түлхүүр үгс: формат, зохиомж, элемент, график дизайн, хэрэглээний урлаг