(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
In order to preserve the work of Dorzhdagvа Jigzav, the great master of urt songs, the leading urt singer of the 20th century, and the famous honored singer, who is the intangible heritage of Mongolia’s culture, “The Legacy of the Great Singer” and “Preservation of Treasures” were created in order to preserve and preserve the forbidden songs and melodies The basis of this article is the creation of a research field named “protection”. Therefore, we intend to pass on to the younger generation the heritage and culture of long songs, his creations, contributions to the development of long songs, spread the methods, and put them into the circulation of research. The research of famous singer Dorzhdagvа Jigzav’s collection of works is important to preserve the cultural heritage of the Mongolian people, to study his artistic career and the features of his art, and to pass it on to the youth. This study will make a valuable contribution to the history of Mongolian music and will contribute to the dissemination of the uniqueness of his voice, his ranking, methods, styles, and compositions. Алдарт дуучин Жигзавын Дорждагвын бүтээлийн сан хөмрөгийн судалгаа Хураангуй: Монгол Улсын соёлын биет бус өв болсон уртын дууны их мастер, ХХ зууны манлай уртын дуучин, Алдарт гавьяат дуучин Жигзавын Дорждагвын бүтээл туурвилыг залуу хойч үед уламжлан сэргээн авч үлдэх, хориглогдсон дуу, аялгууг хадгалан хамгаалах зорилгоор “Их дуучны өв” болон “Сан хөмрөгийн хадгалалт хамгаалалт” нэртэй судалгааны чиглэл бүхий нэгэн талбарыг буй болгосон нь энэхүү өгүүллийн үндэслэл болно. Иймд түүний уртын дууны өв соёл, бүтээл туурвил, уртын дууны хөгжилд оруулсан хувь нэмэр, залуу үедээ уламжлан үлдээх, сурталчлах, арга барилыг түгээн дэлгэрүүлж, судалгааны эргэлтэд оруулахыг зорьж байна. Алдарт гавьяат Дуучин Жигзавын Дорждагвын бүтээлийн сан хөмрөгийн судалгаа нь монголын ард түмний соёлын өвийг хадгалж, түүний урлагийн замнал, уран бүтээлийн онцлогийг судлах, залуу үед өвлүүлэх чухал ач холбогдолтой. Энэхүү судалгаа нь монголын дуу хөгжмийн түүхэнд үнэтэй хувь нэмэр оруулж, түүний дуу хоолойн өвөрмөц чанар, чансаа, арга барил, дэг сургууль, зохиосон бүтээлийг олон нийтэд түгээн дэлгэрүүлэхэд хувь нэмэр болно. Түлхүүр үгс: тэмдэглэл, салбар судалгаа, хөмрөгийн баримт, эх материал, цуглуулга