(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
The performance of the traditional Chinese opera, known as Beijing opera, is distinguished from Western theater arts by its acting techniques, established rules of movement, and other characteristics. Researchers have documented the Beijing opera the-ater, which performed to meet the intellectual and cultural needs of Chinese residents who worked and lived in Mongolia in the early 20th century. Among these, historian and researcher Ivan Mikhailovich Maisky wrote an interesting account titled “Chinese Theater” about a performance of the ‘Northern Theater,’ which operated in the capital city of the Mongolia. This research article aims to elucidate the style of the opera performance mentioned in I.M. Maisky’s account from the perspective of traditional Beijing opera practices. Их хүрээнд тоглогдсон нэгэн ший жүжгийн тоглолтын тэмдэглэлийн тухай Хураангуй: Хятадын уламжлалт жүжгийн урлаг болох ший1 жүжгийн тоглолт нь жүжиглэлтийн арга барил, хөдөлгөөний тогтоосон дэг зэргээрээ өрнийн театрын урлагаас ялгагддаг. 1920-оод оны эцэст Нийслэл хүрээнд гэхэд хятад сонгодог ший жүжгийг Ший-Юаньз, Нан-Юаньз, мөн наймаачны Гэсэр сүмд тоглож байжээ. Эдгээрт хятад иргэд орой бүр цуглахаас гадна монголчууд ч ший жүжгийг үзэж сонирхдог болжээ. Монгол оронд ажиллаж, амьдарч байсан хятад иргэдийн оюун санаа, соёлын хэрэгцээнд зориулан тоглолт хийж байсан эдгээр ший жүжгийн театрын талаар судлаачид тэмдэглэн үлдээсэн байна. Судлаачдын эдгээр тэмдэглэлүүдийн дотроос Нийслэл хүрээнд үйл ажиллагаа явуулж байсан “Хойд театр”-ын нэгэн тоглолтын талаар түүхч, судлаач Иван Михайлович Майский2 “Хятадын театр” хэмээх сонирхолтой тэмдэглэлийг бичжээ. Энэхүү судалгааны өгүүлэл нь И.М.Майскийн тэмдэглэлд дурдсан ший жүжгийн тоглолтын хэв шинжийг уламжлалт ший жүжгийн дэг маягийн талаас тодруулах зорилготой юм. Түлхүүр үгс: хятад театр, Бээжин ший, бэлгэдэл, Банзы чан