(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
This study aims to clarify how augmented reality (AR) technology was used in the live broadcast of the opening game of the National Festival and how effective it was. The opening ceremony of the Mongolian national festival “Naadam” (2023) on the theme of “Unity alone Mongolia” which includes “Hymn of Eternal Unity”, “The Great Epic”, “Time of Great Mongolia’s Fate”, “Three Generations Nomad”, “Altan Teshvi’s Melody”, “Mongolia of the World”. It has six parts, and how the design and processing of AR visualization of the information displayed on the screen with the meaning of these have been enriched. This study will increase the interest of artists, researchers and designers in using a wider range of innovative AR applications to create digital art experiences. Медиа технологи, медиа урлагийн хэрэглээний судалгаа Хураангуй: Энэхүү судалгаа нь үндэсний их баяр наадмын нээлтийн тоглолтын шууд дамжуулалтад медиа технологийн төрөл болох баяжуулсан бодит байдлын (augmented reality- AR) технологийг хэрхэн ашигласан, ямар үр дүнтэй болсныг тодруулах зорилготой. “Эв нэгдлийн тусгаар Монгол” сэдэвт нээлтийн тоглолт (2023 он) нь “Эв мөнхийн дуулал”, “Их хөлгөн туульс”, “Их Монголын заяан цаг”, ”Гурван цагийн нүүдэл”, “Алтан тэвшийн хөг аялгуу”, “Дэлхийн Монгол” гэсэн зургаан хэсэгтэй бөгөөд эдгээрийн утга агуулгатай дэлгэцээр гаргах мэдээллийн AR дүрслэлийн дизайн, боловсруулалт хэрхэн уялдан баяжуулсныг тодрууллаа. Энэ нь уран бүтээлчид, судлаачид болон дизайнеруудыг дижитал урлагийн туршлагыг бий болгохын тулд илүү өргөн хүрээний шинэлэг AR программуудыг ашиглах сонирхлыг нэмэгдүүлэх ач холбогдолтой юм. Түлхүүр үгс: медиа дизайн, наадам, баяжуулсан бодит байдал (augmented reality- AR)