(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
It has been 100 years since the official establishment of a cultural institution called a museum in Mongolia. During the above period, researchers have been collecting and processing specimens and artifacts that represent the nature, history, and culture of Mongolia and prepared for exhibitions of museums. Stuffed animals continue to play a major role in the natural museums. In this research, we have studied what taxidermy is, its origin, historical development, and the experience of how humans have used it, and in the future, what place it occupies in the museum development and cultural space, and where it is used for what purpose. Таксидерми буюу амьтны чихмэлийн тухай асуудалд Хураангуй: Монгол Улсад музей хэмээх соёлын байгууллага албан ёсоор байгуулагдсанаас хойш 100 жил болжээ. Дээрх хугацаанд үе үеийн судлаачид Монгол орны байгаль, түүх, соёлын илэрхийлэл болох эд зүйлийг цуглуулж, боловсруулж музейн үзүүллэгт дэглэсээр ирсэн. Байгалийн чиглэлийн үзмэрүүд дотроос амьтны чихмэл голлох үүрэг гүйцэтгэсээр байна. Бид уг судалгаагаар амьтны чихмэл (Taxidermy) гэж юу вэ? Түүний үүсэл, түүхэн хөгжил, үнэ цэн, хүн төрөлхтөн хэрхэн ашиглаж ирсэн туршлагыг судалж, дүрслэх урлагийн нэг төрөл мөн болохыг баталж, цаашид музейн хөгжил, соёлын орон зайд ямар байр суурь эзэлж, хаана ямар зориулалтаар ашиглаж байгаа талаар судаллаа. Судалгаандаа түүхэн материалын арга, анализ синтез, герменевтик, жишин харьцуулах, баримт бичигт шинжилгээ хийх зэрэг аргуудыг голлон хэрэглэсэн. Түлхүүр үгс: Амьтны чихмэл, таксидерми, таксидермийн түүх, соёл дахь таксидерми