A study of the effects of a microteaching-based methodology on student teaching competence - Tsevegjav, Pagmasuren (Lavai - International Journal of Education, 2023)
The main goal of the teacher training university program is to prepare qualified teachers who provide quality education services. Teaching competence is the professional knowledge, ability, and attitude to plan, organize, and evaluate the results of the training. In this article, we aim to study the impact of microteaching-based methodology on the development of student teaching competence. To measure students’ teaching competences, an online self-assessment questionnaire was developed based on the list of “Competences Required for Effective Teaching in the 21st Century" (2012). The research employed the "snowball" sampling method and some 28 junior students majoring in Biology Education participated as the experimental group, while 74 junior and senior students majoring in teaching IT, Chemistry, Physics, Geography, Pre-School Education, and Mathematics at MNUE (Mongolian National University of Education) were taken as the control group. Research data were analyzed using mathematical statistics. The null hypothesis of “no difference” in self-assessment of teaching competence between experimental and control group students was rejected by t test (mean t value =2.28; P < 0.05). Also, whether there is a difference between the self-evaluation of the experimental group and the self-evaluation of students of other professions (a total of 6 professions each) in the one-factor analysis of variance, three knowledges out of a total of 12 knowledges (average F value =2.89, P<0.05); by two abilities out of 13 abilities (mean F value =2.81, P<0.05); and differed or outperformed in three out of 10 approaches (mean t value = 3.12; P < 0.05). Бичил багшлахуйд суурилсан арга зүйн нэгэн хувилбарын оюутны багшлахуйн чадамжид үзүүлэх нөлөөг судалсан нь Хураангуй: Багш бэлтгэх их, дээд сургуулийн хөтөлбөрийн үндсэн зорилго нь боловсролын үйлчилгээг чанартай үзүүлдэг, чадварлаг багш мэргэжилтэн бэлтгэх юм. Сургалтыг төлөвлөн, зохион байгуулах, түүний үр дүнг үнэлж хэмжих мэргэжлийн мэдлэг, чадвар, хандлагыг багшлахуйн чадамж гэдэг. Энэхүү өгүүлэлдээ оюутны багшлахуйн чадамжийг хөгжилд бичил багшлахуйд суурилсан арга зүйн нөлөөг судлахыг зорьсон. Оюутны багшлахуйн чадамжийг хэмжихдээ “XXI зууны үр дүнтэй багшлахуйн чадамж”-ийн жагсаалтад тулгуурлан, өөрийн үнэлгээний онлайн санал асуулгыг боловсруулан ашигласан. Судалгаанд “цасан бөмбөлөг” түүврийн арга хэрэглэн, туршилтын бүлгээр биологийн багш мэргэжлийн 3-р ангийн 28 оюутны санал асуулгыг, хяналтын бүлгээр МУБИС (Монгол Улсын Боловсролын Их Сургууль)-ийн математик, мэдээлэл зүй, хими, физик, газарзүй, бага ангийн 3-4 дүгээр ангийн нийт 74 оюутныг сонгосон. Судалгааны өгөгдлийг математик статистикийн аргаар шинжлэв. Туршилтын ба хяналтын бүлгийн оюутнуудын багшлахуйн чадамжийн өөрийн үнэлгээ нь “ялгаагүй” гэсэн тэг таамаглалыг t тестээр шалгахад няцаагдав (дундаж t утга =2.28; P < 0.05). Мөн туршилтын бүлгийн өөрийн үнэлгээ болон бусад мэргэжлийн оюутнуудын (тус бүрээр нийт 6 мэргэжил) өөрийн үнэлгээний хооронд ялгаа байгаа эсэхийг нэг хүчин зүйлт вариацын дүн шинжилгээ хийхэд нийт 12 мэдлэгээс гурван мэдлэгээр (дундаж F утга =2.89, P<0.05); 13 чадвараас хоёр чадвараар (дундаж F утга =2.81, P<0.05); болон 10 хандлагаас гурван хандлагаар (дундаж t утга = 3,12; P < 0.05) тус тус ялгаатай буюу илүү гарсан. Судалгааны үр дүнгээс харахад бичил багшлахуйд суурилсан арга зүйн энэхүү хувилбар нь оюутны багшлахуйн чадамжид эерэг нөлөө үзүүлж байна. Түлхүүр үг: Багшлахуй, бичил багшлахуй, багшлахуйн чадамж, хичээлийн судалгаа