ГЕРМАНЫ ЭРДЭМТЭД ТӨВ АЗИЙГ XYIII-XX ЗУУНД СУДАЛСАН НЬ - Khurmetkhan, M (Journal of International Studies, 2015)
1905 оны 12-р сард А.фон Ле Кок ба Т.Бартус нар Германаас дөнгөж ирэд байгаа А.Грюнведель болон хятад судлаач П. Порт нартай Кашгарт уулзжээ. Ийнхүү, Төв азийг судлах гуравдахь шинжилгээний ангийн ажил эхэлжээ.Уг ангийг профессор А.Грюнведель удирдаж, А.фон Ле Кок ба Т.Бартус, П. Порт /H.Porth/ нар оролцжээ. Аялалын зам нь Кашгар-Тумшук (1906 оны 1-р сар)-Кизил-Куча-Кумтура (1906оны 2-р сар)-Корла-Турфаны баянбүрд (1906 оны 7-р сар)- Урумчи –Хами-Туюк (1907 оны 1-р сар)-Шорчук (1907 оны 2.3-р сар)- Турфаны чиглэл байв. Буцах зам нь 1907 оны 4-р сард Урумчээр дайран өнгөрчээ.Судалгааны явцад 118 хайрцаг олдвор цуглуулсан байна. Эртэмтэд Маралбашийн ойролцоо хүрэлцэн ирсэн бөгөөд өргөн хэмжээний малтлага хийхгүйгээр буддын сүмийн эвдэрхий балгасыг судалжээ. Title: German scholars research on Central Asia (VIII-XX) DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i1.384