МОНГОЛ УЛС НЭГДСЭН ҮНДЭСТНИЙ БАЙГУУЛЛАГЫН ГИШҮҮН БОЛСОН НЬ. ТҮҮНИЙ ТҮҮХЭН АЧ ХОЛБОГДОЛ (Journal of International Studies, 2015)
Нэгэн ухаантан өгүүлсэн нь: “Өчигдрийг мартаж болохгүй, яагаад гэвэл тэр нь өнөөдрийн ч маргаашийн ч багш! ” гэсэн байдаг. Түүн лүгээ адил өнгөрсөн, одоо, ирээдүй гэсэн гурван их цагийн эргэлт, тэдгээрийн хоорондын нягт уялдаа холбоо, харилцан шүтэлцээнд нь алив нэгэн түүхэн үйл явдлын өрнөл буурлыг, ямарваа улс гүрний түүхт замналыг ул үндэстэй, буурь суурьтай авч үзвээс жинхэнэ шинжлэх ухааны зөв аргазүй болдог бөлгөө. Чухамхүү энэ л үүднээс манай улсын НҮБ-д элсэн орсон түүхэн үнэнийг бодитой алсын хараатай судлан шинжилж, нэгтгэн дүгнэх шаардлагатай. Энэ утгаар авч үзэхүл, манай улсын НҮБ-д гишүүнээр элсэн орсон зам тийм ч дардан шулуун байсангүй. 1946 оны зургаадугаар сарын 21-ны өдөр Бүгд Найрамдах Монгол Ард улсын засгийн газар өөрийн улсыг Нэгдсэн Үндэстний Байгууллагын гишүүнээр элсүүлэн авахыг хүссэн илгээлтийг тус Байгууллагын тэр үеийн Ерөнхий нарийн бичгийн даргын нэр дээр явуулсан байдаг.Title: Mongolia, becoming UNO member and its historical significance DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i1.374