Гадаад улсад хөдөлмөр эрхэлж буй Монгол Улсын иргэдэд тулгарч буй асуудал (Journal of International Studies, 2014)
Зах зээлийн нийгэм, эдийн засгийн шилжилтийн үеэс Монгол Улсын иргэд анх БНСУ-д 1994 оноос хууль бусаар хөдөлмөр эрхэлж эхэлснээр гадаад орнууд руу чиглэсэн урсгал хөдөлгөөн эрчимжиж, зохион байгуулалттай хэлбэрт шилжих болсон юм. Үүнтэй холбоотойгоор гадаад улсад ажиллаж буй иргэдийнхээ эрх ашгийг хамгаалах “Ажиллах хүч гадаадад гаргах, гадаадаас ажиллах хүч, мэргэжилтэн авах” тухай хуулийг 2001 онд батлан гаргасан. Энэхүү хуулийн зохицуулалтын дутмаг байдал нь нийгмийн нэлээд өргөн хүрээг хамран мэдрэгдэх болсон тул гадаад улсад ажил хөдөлмөр эрхэлж буй иргэдийнхээ хууль ёсны эрхийг хамгаалах, тулгамдаж буй асуудлыг шийдвэрлэсэн, өмнөх хуулийн дутууг нөхсөн цогц хууль эрх зүйн орчныг бий болгох зайлшгүй шаардлага үүсч байна. Энэ нөхцөл байдлыг зарим баримт жишээнд тулгуурлан энэхүү өгүүлэлд тусган харуулахыг хичээлээ.The Issues facing Mongolian Citizens working abroadAbstract: The onset of the overseas employment of Mongolians dates back to 1994 when some Mongolians started working illegally in Korea. With the transition to market economy, the flow of Mongolians into foreign countries intensified and developed into organizational forms. With regard to this, the law on “sending domestic labor force to overseas and welcoming foreign labor force into Mongolia” was passed in 2001 in order to protect the rights of Mongolian citizens employed abroad. Therefore, it is becoming highly necessary that a complex legal environment be built up to secure the legal rights of our employed citizens, solve urgent issues, and fill the loopholes of former defective laws.