Turksih schools around the world :: Examples of Central Asian countries and Mongolia (Journal of International Studies, 2020)
As part of a wide-ranging clampdown in the aftermath of the failed July coup, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan’s administration has urged countries in Eurasia to shut down schools associated with Fethullah Gülen, Islamic Cleric. Following this, Gülen`s supporters in Turkey have been arrested, fired from their state jobs. The Turkish government has also classified Gülen’s organization as a terrorist group. This article attempts to explore the origins of the Turkish schools supported by the Gulenist movement that was established in early 1970s in Turkey, its expansion in the country and other countries, in central Asian republics and Mongolia. It also aims to provide summarized information to the reader about the establishment and activities of Turkish schools in Mongolia, and to highlight the recent development and potential impact of communications and bilateral relations between the Republic of Turkey and Mongolia on this matter.Турк сургуулиуд: Төв Азийн орнууд ба Монголын жишээ Хураангуй: 2016 оны 7 дугаар сард гарсан төрийн эрх мэдлийг цэргийн хүчээр авах оролдлого нуран унасны дараагаар БНТУ-ын ерөнхийлөгч Р.Т.Эрдоан Евроазийн бүс нутгийн улс орны удирдагч нарт хандан шашны номлогч Ф.Гюлений байгуулсан сургуулиудыг яаралтай хаахыг уриалж эхэлжээ. Энэ үйл явдлын дараагаар Туркийн засгийн газар Гюлений үзэл санааг дэмжигч, тус улсад ажиллаж, амьдарч буй иргэд, төрийн албан хаагчид, их дээд сургуулийн багш нарыг баривчлах, цагдан хорих, албан тушаалаас нь халах зэрэг арга хэмжээ авлаа. Ф.Гюлений ФЕТО байгууллагыг террорист байгууллага хэмээн БНТУ засгийн газар албан ёсоор зарлав.Энэхүү өгүүлэлд 1970-аад оны эхэн үеэс үүсгэн байгуулагдаж, зөвхөн Турк улс төдийгүй дэлхийн олон улс оронд салбараа нээн, үйл ажиллагаагаа тэлэн, хөгжиж эхэлсэн Гюлений гэх тодотголтой боловсролын байгуулагууд Төв Азийн орнууд болон Монгол улсад хэрхэн үүсч, хөгжсөн талаар товч дурдаж, эдгээр сургуулийн асуудал, Монгол, Турк хоёр орны харилцаанд үзүүлж буй нөлөө, цаашдын хандлага, шийдлийн талаар цэгцтэй мэдээлэл өгөхийг зорьлоо.Түлхүүр үгс: Турк сургуулиуд, “Хизмет” хөдөлгөөн, төрийн эргэлт, зөөлөн хүч.