Kazakhstani immigration policy impact for ethno-demographic structural changes - Amangul, Shugatai (Journal of International Studies, 2019)
After the collapse of the Soviet Union, the Kazakhstan government implemented ethnic-based immigration policies which call for ethnic Kazakhs from abroad return to their historical homeland. In 1991, Kazakhstan started a repatriation process of calling back its ethnic Kazakh to belong to the new nation, and to their new found ethnic identity. The immigration policies has including the “repatriation process of ethnics”, have helped significantly as Kazakhs tries to reconcile past wrongs, increase internal stability and conserve national identity. Because of the Soviet era much of Kazakh language and traditional cultures was sufficiently reduced in the public sphere, and the ethnic composition in this country was dominated by non-titular ethnics Thus, that ethnic immigration policy focused on change ethno-demographic structure of the Kazakhstan and increasing the total population size. This article focused to analyze the results of the ethnic immigration policy of Kazakhstan, how it has changed the immigration policy over the last 30 years. Казахстан улсын угсаатны шилжилт хөдөлгөөний бодлого, түүний үр дүн Хураангуй: 1991 онд Зөвлөлт Холбоот Улс (ЗХУ) задарч, Бүгд Найрамдах Казахстан Улс (БНКазУ) байгуулагдсаны дараа тус улсад хүн амын “олон улсын шилжилт хөдөлгөөн”-ий урсгал эрчимтэй явагдаж эхэлсэн билээ. Шинээр тусгаар тогтносон БНКазУ хүн амын тогтвортой өсөлтийг дэмжих, нийт хүн амд казах угсаатны эзлэх хэмжээг нэмэгдүүлэх замаар угсаатны бүтцээ өөрчлөх, нийгэм эдийн засгийн хөгжилтэй уялдуулан хүн амын амьжиргааны түвшинг дээшлүүлэх зэрэг зорилтуудыг дэвшүүлсэн. Энэ хүрээнд дэлхийн өнцөг булан бүрээс казах угсаатнуудыг өөрсдийн “түүхэн эх нутаг” (historical homeland) болох БНКазУ-д шилжин ирж суурьших уриа дуудлага болгож, хүн амын шилжилт хөдөлгөөний тусгай бодлогыг хэрэгжүүлсэн. Ингэснээр БНКазУ-ыг чиглэсэн казах үндэстний хил дамнасан шилжилт хөдөлгөөн бүс нутгийн ба дэлхийн хэмжээнд эрчимтэй өрнөж, өнөөдрийг хүртэл тасралтгүй үргэлжилж байна. Энэхүү өгүүлэлд БНКазУ-ын Засгийн газраас нийт хүн амд эзлэх казах үндэстний тоог нэмэгдүүлэх, угсаатны бүтцийг өөрчлөхийн тулд 1991 оноос хойш 30 орчим жилийн хугацаанд хэрэгжүүлж буй шилжилт хөдөлгөөний (цагаачлал) бодлогын хэрэгжилт, түүний үр дүнд задлан шинжилгээ хийхийг зорилоо. Түлхүүр үг: Бүгд Найрамдах Казахстан Улс, хүн ам зүйн бодлого, угсаатны бүтцийн өөрчлөлт, диаспора, казах үндэстний шилжилт хөдөлгөөн