(untitled) (Journal of International Studies, 2026)
In a market-based society, the logistics sector encompasses a vast scope and serves as a vital industry that reaches every participant in economic activities and services. By studying the current capacity of the Republic of Türkiye’s transportation and logistics sector - one of Mongolia’s third neighbor countries - and its collaborative experiences with nations bordering Mongolia, valuable knowledge and information can be acquired to elevate bilateral trade and economic relations to a new level. Furthermore, based on this information, joint research and detailed technical and economic feasibility studies should be carried out which would not only positively impact trade and economic relations between the two countries, but also create broad opportunities for improving infrastructure, employment, and socio-economic development in Mongolia’s border provinces and districts. In the first section of the article, key terminology and concepts related to Türkiye`s logistics sector are briefly introduced, along with the requirements for establishing logistics centers. It also outlines the coordination and cooperation among sectors such as customs, postal services, and transportation, as well as the relevant regulations and procedures. The next section aims to analyze, under separate subtopics, the major logistics mega-projects currently being implemented or planned in Türkiye, including their progress, challenges, and lessons learned. The conclusion summarizes Türkiye`s goal of establishing logistics centers abroad, its core trade policy focused on Asian economies, and the potential conditions and obstacles for establishing a logistics center in Mongolia with Türkiye`s support and experience. Турк Улсын логистикийн салбарын хөгжил, холбогдох туршлагыг Монгол Улсад нэвтрүүлэх боломж Хураангуй: Зах зээлийн нийгэмд логистикийн салбар нь маш өргөн цар хүрээг хамарч, эдийн засгийн салбар, үйлчилгээ, оролцогч хэн бүхэнд хүрч үйлчилдэг амин чухал салбар болжээ. Тэр дундаа сүүлийн жилүүдэд цахим худалдааны зах зээл өргөжиж, нүүр тулахгүйгээр эдийн засгийн харилцаанд орох байдал улам бүр идэвхжиж байгаа нь тээвэр, логистикийн ухаалаг шийдэл, технологийн хэрэгцээ улам бүр өсөн нэмэгдэж буйг харуулж байгаа юм. Монгол Улсын гуравдагч хөрш орнуудын нэг Бүгд Найрамдах Турк Улсын тээвэр, логистикийн салбарын өнөөгийн хүчин чадал, Монгол Улстай хил залгаа орнуудтай тус салбарт хамтран ажиллаж буй туршлагыг судалснаар хоёр орны худалдаа, эдийн засгийн салбарын харилцаа, хамтын ажиллагааг шинэ шатанд гаргахад шаардлагатай мэдлэг, мэдээлэл бий болох юм. Цаашлаад эдгээр мэдээлэлд тулгуурлан хоёр талын хамтарсан судалгаа, нарийвчилсан техник, эдийн засгийн үндэслэл боловсруулж, бодит ажил хэрэг болгож чадвал зөвхөн хоёр талын худалдаа, эдийн засгийн харилцаанд эерэг нөлөө үзүүлээд зогсохгүй, Монгол орны хил орчмын аймаг, сумдын хөгжил, ажил эрхлэлт, нийгэм, эдийн засгийн салбарын дэд бүтэц сайжрах өргөн боломж бүрдэх юм. Өгүүллийн эхний хэсэгт Турк Улсын логистикийн салбартай холбогдох нэр томьёо, ойлголт, логистик төв байгуулахад шаардлагатай, гааль, шуудан, тээвэр зэрэг салбар хоорондын уялдаа, хамтын ажиллагааг зохицуулсан дүрэм, журам стандартын талаар товч танилцуулав. Дараагийн хэсэгт Турк Улсад хэрэгжүүлж буй болон хэрэгжүүлэхээр зорьж буй логистикийн мега төслүүд, ахиц дэвшил, тулгарч буй бэрхшээл, сургамжийн талаар дэд сэдэв тус бүрээр дүн шинжилгээ хийхийг зорив. Турк Улсын гадаад улс орнуудад логистикийн төв байгуулах зорилт, тус улсын Азид чиглэсэн худалдааны бодлогын цөм, Монгол улсад Турк Улсын дэмжлэг, туршлагад суурилан логистикийн төв байгуулах боломж, нөхцөл, тулгарч буй саад, бэрхшээл зэргийг төгсгөл буюу дүгнэлт хэсэгт хураангуйлан оруулав. Түлхүүр үгс: тээвэр логистикийн салбар, Монгол - Туркийн худалдаа, эдийн засгийн харилцаа, Шинэ Ази санаачилга, Дунд коридорын төсөл