(untitled) (Journal of International Studies, 2025)
This article examines the historical development, current operations, and strategic significance of Mongolia’s Altanbulag border checkpoint and the Altanbulag Free Trade Zone. Using passenger flow and trade turnover statistics from 1995 to 2025, along with relevant legal and regulatory documents, the study conducts quantitative and comparative analysis. The findings indicate that the Altanbulag checkpoint and the Free Trade Zone have evolved in a mutually reinforcing manner, playing an important role in the country’s economic activity, trade, and transport flows. In particular, the post-COVID-19 increase in passenger and cargo movements, as well as the rise in trade turnover within the Free Trade Zone, serves as a key indicator of economic recovery. The study highlights that integrating the Altanbulag checkpoint and the Free Trade Zone into a unified “dry port-free zone-logistics integration hub” should become a core goal in the next phase of Mongolia’s border economic policy. Алтанбулагийн боомт, чөлөөт бүсийн хөгжил, өнөөгийн байдал, стратегийн ач холбогдол Хураангуй: Энэхүү өгүүлэлд Монгол Улсын Алтанбулагийн боомт болон Алтанбулагийн чөлөөт бүсийн түүхэн хөгжил, өнөөгийн үйл ажиллагаа, стратегийн ач холбогдлыг судлан дүгнэсэн болно. Судалгаанд 1995-2025 оны хугацаан дахь зорчигчдын урсгал, бараа эргэлтийн статистик мэдээлэл, холбогдох хууль эрх зүйн баримт бичгүүдийг ашиглан тоон болон харьцуулсан дүн шинжилгээ хийв. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд Алтанбулагийн боомт ба чөлөөт бүс нь өөр хоорондоо харилцан уялдаатай хөгжиж, эдийн засаг, худалдаа, тээврийн урсгалд чухал үүрэг гүйцэтгэж байна. Тухайлбал, “Ковид-19” цар тахлын дараах нөхцөлд зорчигч, бараа тээврийн урсгалын өсөлт, чөлөөт бүсийн бараа эргэлтэд гарсан өсөлт нь эдийн засгийн сэргэлтийн нэгэн чухал үзүүлэлт болж байна. Цаашид Алтанбулагийн боомт, чөлөөт бүсийг нэгтгэн “хуурай боомт-чөлөөт бүс-логистикийн интеграл төв” хэлбэрээр хөгжүүлэх нь Монгол Улсын хил орчмын эдийн засгийн бодлогын дараагийн шатны гол зорилт болохыг судалгаанд онцоллоо. Түлхүүр үгс: ОХУ, Монгол Улс, эдийн засаг, гадаад худалдаа, Алтанбулаг боомт, чөлөөт бүс