(untitled) (Journal of International Studies, 2025)
This study closely analyzes Mongolia’s participation and contribution to making East Asia a war-free and economically stable region, with the aim of establishing active mechanisms for regional cooperation as an integral part of Mongolia’s peace-oriented, open, multilateral, and balanced foreign policy. The study deeply examines key directions including: the Ulaanbaatar Dialogue on Northeast Asian Security; Mongolia’s efforts toward a nuclear-weapon-free zone; initiatives to join East Asia’s economic integration; policies for active cooperation under the “third neighbor” strategy with developed countries in the region (Japan and South Korea); and ensuring active participation in United Nations peacekeeping activities. While noting that geopolitical changes in international relations and new global policy challenges pose significant difficulties to East Asian security, the study concludes by presenting its own views and findings on the issues. Зүүн Азийн Аюулгүй байдлын хамтын ажиллагаа ба Монгол Улсын оролцоо Хураангуй: Монгол Улсын энхийг эрхэмлэгч, нээлттэй, олон талт, тэнцвэртэй гадаад бодлогын бүрэлдэхүүн болох бүс нутгийн хамтын ажиллагаанд идэвхтэй оролцох механизмыг бүрдүүлэх зорилгоор Зүүн Азийг дайн дажингүй, эдийн засгийн хөгжлийн хувьд тогтвортой бүс болгоход чиглэсэн Монгол Улсын хувь нэмэр, оролцооны асуудлыг судлан шинжилсэн байна. Зүүн хойд Азийн аюулгүй байдлын асуудлаарх “Улаанбаатарын яриа хэлэлцээ”, цөмийн зэвсэггүй бүс болох Монгол Улсын хүчин чармайлт, Зүүн Азийн эдийн засгийн интеграцид хамрагдах оролдлого, тус бүсийн хөгжингүй орнуудтай (Япон, БНСУ) гуравдагч хөршийн бодлогын хүрээн дэх идэвхтэй хамтын ажиллагаа, НҮБ-ын энхийг сахиулах үйл хэрэгт Монголын оролцоо зэрэг чиглэлээр гүнзгийрүүлэн авч үзжээ. Олон улсын харилцаан дахь геополитикийн өөрчлөлт, дэлхийн бодлогын шинэ сорилтууд нь Зүүн Азийн аюулгүй байдалд багагүй хүндрэл, бэрхшээл дагуулж буйг тэмдэглэхийн сацуу судлаачийн санал, дүгнэлтийг өгүүллийн төгсгөлд танилцуулав. Түлхүүр үгс: “Улаанбаатарын яриа хэлэлцээ” санаачилга, цөмийн зэвсэггүй бүс болох Монгол Улсын статус, гуравдагч хөршийн бодлого, худалдаа-эдийн засгийн хамтын ажиллагаа, НҮБ-ын энхийг сахиулах ажиллагаа