(untitled) (Journal of International Studies, 2024)
Inner-Mongolian Autonomous Region of the People’s Republic of China (Inner-Mongolia) has established an industrial structure focused on the heavy industry by taking the advantage of having vast natural resource reserves located within the region. This has become a vital base to the country for the development of energy, coal and chemicals, ferrous metals, equipment and green agriculture productions. However, Inner-Mongolia has been facing inevitable challenges of embarking on industrial reforms and developing its competitive advantages largely because of the weakened primary industrial factors and the reinforced green development requirements. First part of this paper, by taking the theory of industrial factor, briefly explains how to create a competitive advantage within the industry sector, while the second part refers the current conditions of the Inner-Mongolian industrial development, the challenges encountered, and the ways being used to resolve such challenges. Finally, the paper outlines some issues for the industrial development of Mongolia. Өвөр Монголын аж үйлдвэрийн хөгжлийн сорилт, сургамж Хураангуй: БНХАУ-ын Өвөр Монголын өөртөө засах орон (ӨМӨЗО, Өвөр Монгол) байгалийн нөөц арвин, энэхүү нөөцийн давуу талаа түшиглэн хүнд үйлдвэрлэл голлосон аж үйлдвэрийн тогтолцоог бүрдүүлсэн, эрчим хүч, нүүрс-хими, өнгөт металл, тоног төхөөрөмж, ХАА-н эко бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн салбарт тус улсын чухал бааз болон хөгжиж ирсэн байна. Гэвч сүүлийн үед үйлдвэрлэлийн анхдагч хүчин зүйлсийн давуу талууд суларсан, ногоон хөгжлийн шаардлагууд нэмэгдсэн зэрэг хүчин зүйлийн улмаас Өвөр Монголын аж үйлдвэрийн салбарт шинэтгэл хийх, өрсөлдөх давуу талыг хөгжүүлэх зайлшгүй шаардлага тулгамдаж буй ажээ. Энэ өгүүллийн эхний хэсэгт аж үйлдвэрийн салбарт өрсөлдөх давуу талыг хэрхэн бий болгох талаар үйлдвэрлэлийн хүчин зүйлсийн онолыг үндэслэн товч тайлбарлаж, дараагийн хэсэгт Өвөр Монголын аж үйлдвэрийн хөгжлийн өнөөгийн байдал, тулгарч буй сорилт, шийдвэрлэж буй арга замыг авч үзэн, төгсгөлд нь Монгол Улсын аж үйлдвэрийн хөгжилд анхаарах асуудлын талаар санал бодлоо хуваалцлаа. Түлхүүр үг: Өвөр Монгол, аж үйлдвэрийн хөгжил, харьцангуй болон өрсөлдөх давуу тал, үйлдвэрлэлийн хүчин зүйлс, сорилт, сургамж