(untitled) (Journal of International Studies, 2015)
АПЕК буюу Ази-Hомхон далайн бvс нутгийн эдийн засгийн хамтын ажиллагааны байгууллага нь 1989 оны 11 дvгээр сард Австралийн нийслэл Канберрад энэ бvс нутгийн 12 орны гадаад хэргийн болон гадаад худалдаа, эдийн засгийн сайд нар “Ази-Номхон далайн эдийн засгийн хамтын ажиллагаа /Asia-Pacific Economic Cooperation буюу APEC/” гэсэн форумыг зохион байгуулснаар АПЕК-ийн эхлэл тавигдаж, энэхүү бага хурал буюу форум нь жил бүр тогтмол хуралдсаар байна. АПЕК–нь «байгууллага» гэхээсээ илүү тодорхой зорилт дээр нэгдсэн бүс нутгийн эдийн засгийн хамтын ажиллагааны «vйл явц» болж, бүс нутгийн орнуудын өсөн нэмэгдэж байгаа хамтын ажиллагаа, эдийн засгийн тvргэн өсөлт, худалдаа, хөрөнгө оруулалтыг либералчлалын аргаар баталгаажуулах зорилготой. Дэлхийн хүн амын 40 хувийг эзэлдэг форумын гишүүн орнуудад олон улсын эдийн засгийн тал хувь нь ноогддог ба дэлхийн ДНБ-ний 54 хувь, олон улсын худалдааны эргэлтийн 44 хувийг бүрдүүлдэг байна. Title: APEC activity and current situation DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i1.382