(untitled) (Journal of International Studies, 2013)
Дэлхий дахинаа нүүрсний эрэлт 2035 он хүртэлхи хугацаанд их байх төлөвтэй. Дэлхийн нийт нүүрсний олборлолтын 53%, коксжих нүүрс олборлолтын 60% нь ЗХА-ийн бүс нутагт ноогдож байна. Хэдийгээр ЗХА-ийн бүс нутаг нүүрсний олборлолтоор дэлхийд давамгайлж байгаа ч тус бус нутгийн Хятад, Япон, Өмнөд Солонгос зэрэг оронд нуүрсний хэрэгцээ их, цаашид ч өсөх хандлагатай байна. Монгол Улс нүүрсний арвин нөөцтэй ба нүүрсний экспорт нэмэгдэж байна. ОХУ-ын хувьд эрчим хүчний шинэ стратегийн дагуу оросын нүүрсний экспорт алгуур алс дорнод тийш ЗХА-ийн зах зээлд чиглэж байна. Өнөөдөр Орос-Хятадын нүүрсний салбарын хамтын ажиллагаа улам бүр нягтарч байгаа, мөн ОХУ-ын засгийн газар Сибирь дэх нүүрсний ордуудаа ашиглах зорилт тавьсан зэрэг нь ОХУ ойрын ирээдүйд Хятад болон ЗХА-ийн зах зээлд гол нүүрс нийлүүлэгч байх магадлалтай. Улмаарнөөц баялаг болон газар зүйн ойр дөт байршил зэргээс хамаарч Монгол, ОХУ-нь ЗХА-ийн зах зээлд нүүрс экспортлогчид төдийгүй гол өрсөлдөгчид байх төлөв ажиглагдаж байна. Northeast Asia’s Coal Demand and Supply The world coal consumption has a tendency to grow till 2035 according to the surveys conducted by international research institutions. As per 2011, the North East Asia (NEA) region represents 53 percent of the world total coal production and 60 percent of the coking coal. Even though NEA dominates in the world coal production, the region’s countries like China, Japan and South Korea are in greater demand of coal imports and outlook shows that their consumption will be growing in forthcoming years. Mongolia has an enormous coal resources and its export volume is increasing year to year. As per new energy strategy, Russia’s coal export is gradually moving towards Far-east aiming the NEA market. Current strong developments of Russia-China coal cooperation, and Russia’s recent decision to develop resource-rich Siberian coal deposits once again proved that Russia can become coal exporter to the NEA in near future. Accordingly, NEA region’s countries like Mongolia and Russia can be not only potential coal suppliers, but also export key competitors in the region’s coal market due to their resources and proximity.