Results of rubric-based evaluation of 5e lesson planning (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2021)
The purpose of this research is to evaluate the lesson planning of chemistry teachers of secondary school using rubrics. The rubric for evaluating the lesson planning of the 5E learning model has been developed with 15 criteria, each criterion has 4 levels of performance, and a total of 112 descriptors. 20 chemistry lesson plans of 15 secondary school teachers were evaluated separately by 3 raters using a rubric. Inter-rater reliability was analyzed by intraclass correlation and analysis was performed in SPSS22 software. The results of the analysis showed that the inter-rater reliability was acceptable for most of the criteria of the rubric. Therefore, it is concluded that lesson planning of the 5E learning model can be evaluated using this rubric. The 5E learning model has 5 stages: engage, explore, explain, elaborate, and evaluate. According to the rubric's evaluate, elaborate, and explain stage criteria results, secondary school teachers lack the ability to plan these stages. However, the research revealed that they are able to plan the stages of engage and explore.5Е загварын хичээлийн төлөвлөлтийг рубрикаар үнэлсэн үр дүнХураангуй: Энэхүү судалгааны ажил нь ЕБС-ийн химийн багш нарын хичээл төлөвлөлтийг рубрик ашиглан үнэлэх зорилготой. 5Е сургалтын загварын хичээлийн төлөвлөлтийг үнэлэх рубрик нь 15 шалгуур үзүүлэлттэй, шалгуур бүр гүйцэтгэлийн 4 түвшинтэй, нийт 112 тодорхойлогчтойгоор боловсруулсан. ЕБС-ийн 15 багшийн химийн хичээлийн 20 төлөвлөлтийг рубрик ашиглан 3 үнэлэгч бие биеэсээ хамааралгүйгээр үнэлсэн. Үнэлэгч хоорондын үнэлгээний найдвартай байдлыг интракласс корреляциар шинжилсэн ба анализыг SPSS22 программ дээр гүйцэтгэсэн. Анализын үр дүнгээс харахад рубрикийн ихэнх шалгуурын хувьд үнэлэгч хоорондын найдварт байдал зөвшөөрөгдөх түвшинд байна. Иймээс 5E сургалтын загварын хичээлийн төлөвлөлтийг энэхүү рубрикийг ашиглан үнэлэх боломжтой гэж дүгнэсэн. 5Е сургалтын загвар нь оролцох, шинжлэн судлах, тайлбарлах, нарийвчлах, үнэлэх гэсэн 5 үе шаттай бөгөөд рубрикийн үнэлэх, нарийвчлах, тайлбарлах шатны шалгуурын үр дүнгээс харахад багш нарын хувьд уг шатуудыг төлөвлөх чадвар дутмаг байна. Харин оролцох, шинжлэн судлах шатуудыг төлөвлөж чадаж байгаа нь судалгаагаар илэрсэн.Түлхүүр үг: 5Е сургалтын загвар, үнэлэгч ,рубрик.