Food Safety: The contamination of persistent organic pollutants in some food products (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2023)
Food and nutrient are complex substances that should regulate a normal routine of human life, protest adverse effects of the external and internal environment, and prevent diseases and promote health. Food safety includes the safety issue of food products to ensure that the population is constantly accessible to safe, healthy, and nutritious foods, while food product safety refers to the provision of foods to the population that is not contaminated. Everyone has the right to be provided with a safe and nutritious diet, and when product safety is lost, it reduces the child's learning and the adult’s working productivity. It is considered that food safety is established well when everyone is satisfied with the food needed to live a healthy lifestyle. Food pollution occurs when it contains pollutants that can adversely affect the health of the population. Pollutants in the food may occur from unintentional production or during the various steps of packaging, transportation, or storage, and environmental pollution affects adversely the quality of foods and pose a risk to human health. One of these pollutants is persistent organic pollutants (POPs) that are soluble in oil, ability to bioaccumulate, persist in the environment, and pose a risk of causing adverse effects to humans and living organisms. In the present study, a total of 24 samples including mutton, beef, horse meat, fish and chicken, dairy products, or eggs that are domestic and imported food products were collected, pre-treated, and sent to the expert laboratories in Sweden and Germany. The occurrences, relative abundances, and distribution of 26 POPs listed in either Annex A, B, or C of the Stockholm Convention were analyzed in food samples from Mongolia.Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдал: Хүнсний зарим бүтээгдэхүүн дэх УЗОБ-ын бохирдолХураангуй: Хоол, хүнс нь хүний амьдралын хэвийн үйл ажиллагааг зохицуулах, гадаад болон дотоод орчны сөрөг нөлөөг эсэргүүцэх, өвчин эмгэгээс сэргийлэх, эрүүл мэндийг дэмжих үйлчлэл бүхий бодисын цогц бөгөөд аюулгүй байх ёстой. Хүнсний аюулгүй байдал нь хүн амыг эрүүл, аюулгүй, тэжээллэг хоол хүнсээр байнга хүртээмжтэй хангахад оршдог бол хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдал нь хүн амыг бохирдоогүй хүнсээр хангахыг хэлэх бөгөөд хүнсний аюулгүй байдал нь өөртөө бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг багтаадаг. Хүн бүр аюулгүй, шим тэжээлтэй хүнсээр хангагдах эрхтэй бөгөөд бүтээгдэхүүний аюулгүй байдал алдагдахад хүүхдийн суралцах болон насанд хүрэгчдийн ажиллах бүтээмжийг бууруулдаг. Хүн бүр эрүүл идэвхтэй амьдрахад хэрэгцээт хоол хүнсээр хангагдаж байх нөхцөл бүрдсэн үед, хүнсний баталгаа хангагдлаа гэж үздэг. Хүнсний бүтээгдэхүүнд эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлж болзошгүй бохирдуулагч агуулагдаж байгааг хүнсний бохирдол гэнэ. Бохирдуулагчдад зориудаар нэмээгүй үйлдвэрлэл, савлагаа, тээвэрлэлт эсвэл хадгалалтын төрөл бүрийн шатанд мөн хүрээлэн буй орчны бохирдлоос хүнсэнд бий болох боломжтой хүнсний чанарт сөргөөр нөлөөлж, хүний эрүүл мэндэд эрсдэл учруулж болзошгүй нэгдлүүд хамаарна. Эдгээр бохирдуулагчийн нэг нь тосонд уусамтгай, биохуримтлал үүсгэдэг, химийн болон биологийн задралд орохгүй тогтвортой, хүн болон амьд организмд онцгой хортой удаан задардаг органик бохирдуулагч (УЗОБ) юм. Бид судалгаандаа хонь, үхэр, адуу, загас, тахианы мах, өндөг, сүү, цөцгийн тос, жимс гэх мэт 24 нэр төрлийн дотоодын болон импортын хүнсний бүтээгдэхүүний дээж цуглуулж, боловсруулан удаан задардаг органик бохирдуулагчидын (УЗОБ) агуулгыг өндөр мэдрэмжит багажит шинжилгээний аргаар Швед, Герман улсын УЗОБ-ын шинжилгээний итгэмжлэгдсэн лабораторид тодорхойлуулсан.Түлхүүр үг: бохирдуулагч, биохуримтлал, хүн, амьд организмд хортой, химийн болон биологийн задрал