(untitled) (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2020)
The Mogoin gol bituminous coal properties were determined by proximate and ultimate analysis and thermal behaviors performed using a HITACHI TG/DTA7300 thermogravimetry analyzer. Float sink test carried out by Russian standard GOST 4790-93. Results of the proximate and ultimate analyses showed that the coal has Vdaf=30.7%, Ad=10.6%, Cdaf=76.5% and Qdaf=7532 kcal/kg. According to the coal classification, the coal belongs to the J class of bimuminous coal. The rate of mass loss was maximum in the range 483°С. Yields and ash contents of the fraction were γб=49.9 and 5.6% respectively, when for the separation was used heavy liquid with 1.3g/cm3 density. In general, it can be concluded that the Mogoin gol coal belongs to the category of coals with very good washability. Therefore, it will be advantageous and economically viable to use coal concentrate with low-ash for further chemical processing. Могойн голын ордын нүүрсний халууны задралын болон баяжигдах шинж чанарын судалгаа Хураангуй: Дээд ангилалын чулуун нүүрс болох Могойн голын ордын нүүрсний шинж чанарыг техникийн болон элементийн шинжилгээгээр, халуун, дулаан тэсвэрлэх чанарыг термогравиметр HITACHI TG/DTA7300 маркийн багажийн тусламжтайгаар, нүүрсний баяжигдах шинж чанарыг хүнд шингэний ГОСТ 4790-93 стандарт аргаар тодорхойллоо. Нүүрсний техникийн болон элементийн шинжилгээний үр дүнгүүдээс Ж маркийн чулуун нүүрс болохыг баталж байна. Жингийн алдагдлын хурд ДТГ 483°С-ын температурын мужид хамгийн их байв. Хүнд шингэний нягтыг ихэсгэх тутам баяжмалын үнс болон гарц аажмаар ихэсгэх хандлагатай бөгөөд δ=1.3 г/см3 нягттай хүнд шингэнд нүүрсийг баяжуулбал, үнс бага Aб а=5.6%, гарц өндөртэй γб=49.9% баяжмал гарган авах боломж. Иймд бага үнстэй нүүрсний баяжмалыг цаашид гүн боловсруулалтын чиглэлээр ашиглахад давуу талтай, эдийн засгийн ач холбогдолтой байх болно. Түлхүүр үг: нүүрс, термогравиметр, жингийн алдагдал, баяжуулалт, баяжмал, хөвсөн/ живсэн фракц